Siverek'e özgü yemekleri beş grupta değerlendirebiliriz.
1-Evde yapılan karma yemekler
2-Hububat yemekleri
3-Fırın yemekleri
4-Tatlılar
5-Yabani ot yemekleri
Bu yemek gruplarını oluşturan çeşitleri ise şöyle sıralayabiliriz.
1- Evde yapılan karma yemekler:
a- İçli köfte (Etli ve susamlı.)
b- Etli tepik (sulu)
c- Etli sıkma (Ekşili)
e- Patlıcan ekşisi (Meftune)
f- Sögülme (Etli,Yumurtalı ve sade)
g- Beli bağlı (Kazan kebabı)
h- Sirav (Sarmısaklı yumurta-sulu)
i- Kıllorik ekşisi
l- Herse yemeği
m- Koruk ekşisi yemeği
n- Elma ekşisi
2- Hububat yenekleri :
a- Melhuta (Mercimekli)
b- Danuk (nohutlu-Danok)
c- Keşkek (Etli,sade)
d- Yoğurt çorbası (Taze veya kurutulmuş)
e- Yumurtalı ve Mercimekli çiğ köfte
f- Mercimek ekmeği
g- Pıt pıt
3- Fırın yemekleri:
a- Siverek tavası (Kıymalı, parça etli ve sade domatesli.)
b- Patlıcanlı kebap (Ara kıymalı)
c- Peynirli ekmek (Şekerli)
e- Tepside türlü (Kıymalı)
f- Paşa kebabı (Tepside sade domatesli tava)
4- Tatlılar
a- Şolık (Pekmezli ve yağlı)
b- Katlama (Peynirli, pekmezli, yağlı.)
c- Cemile (Yumurtalı, Pekmezli.)
d- Kayğana (Pekmezli)
|
e- Zıngıl tatlısı
g- Pekmezli Susam helvası
h- Taze Peynir Helvası
|
5- Yabani ot yemekleri :
a- Yarpuz Ekşisi
b- Kenger yemeği (Eşkisi, Tavası, kızartması, pilavı, cacığı ve kellesı.)
c- Ağbandır yemekleri. (Haşlanması, Kızartması ve yoğurtlusu.)
d- Pırpırım (Cacığı)
e- Yumurtalı Dut yemeği (Kurutulmuş duttan)
Her gruptan bir yemeğin tarifi
Bademli Pilav Malzeme ve Hazırlanışı
Et ve yarım çay bardağı sıvı yağ karıştırılıp etin suyu çekene kadar kısık ateşte 1,5-2 saat pişirilir. Tuz, karabiber, kırmızı biber ve tere yağı eklenip bir süre güzelce kavrulur. "Karacadağ" pirinci yıkanıp, tereyağında rengi matlaşıncaya kadar pişirilir. Pilav kıvamını aldıktan sonra demlenmeye bırakılır. Diğer taraftan bademler haşlanarak kabukları soyulur. Yağ eklenerek pembeleşene kadar kızartılır. Ayrı bir kapta yağsız kıyma ve baharatlar eklenip kavrulur. Demlenen pilav kıyma ve bademle harmanlanır. Bakır saçta kavurma içe, pilav dış kısma gelecek şekilde yerleştirilir. Kıyma ve bademle süslenip ayranla birlikte ikram edilir.
Malzemeler:
Yağsız kuzu eti, Karacadağ pirinci, tuz, tereyağı, karabiber, kırmızı biber, yoğurt, sıvı yağ, yağsız kıyma, badem.
Kıllorik Ekşisi
Genelde kışın yapılan bir yemek olup, hububat ve yazın kış için kurutulmuş sebzelerden yapılır.
4 kişilik malzeme:
2 su bardağı dögme, bir su bardağı Lobık (böğrülce), iki su bardağı sındırık (öğütülmüş bulgurun incesi), yeteri miktar da küp şeker büyüklüğünde kurutulmuş patlıcan, summak, sade yağ, pul biber, biber ve domates salçası.
Yapılışı; İki saat önce sındırık su ile yoğrularak bir kabın içinde yumuşamaya bırakılır. Daha sonra kuru patlıcanlar suda haşlatılıp süzülür. Yumuşayan sındırık hamuru büyük bir fındık büyüklüğünde iki elin ayasında yuvarlayarak birbirine yapışmayacak şekilde bırakılır. Ayrı bir kapta ise Lobık ve döğme haşlanarak hazırlanır. En son summak bir kapta suya koyularak bekletilir. Tüm bunlar bittikten sonra, bir tencereye hepsi boşaltılarak iki veya üç kaynar gelir ve başka bir tavada sade yağ, pul biber, biber ve domates salçası ve yeteri kadar tuz katılarak kızartılır. Kaynamış yemeğin üzerine dökülür. Bir kaynama daha getirilerek ateşten indirilir ve servis yapılır.
Taze Peynir Helvası
Taze peynir helvası, taze peynirin olduğu mevsimde yapılır.
4 kişilik helva için Malzeme;
Yarım kilo tam yağlı taze peynir, yarım çay bardağı toz şeker, yarım çay bardağı un, unun hafifçe kavrulması için yeteri kadar sade yağ, yeteri kadar ceviz veya fıstık. Bir tavada sade yağ eritilerek içine konulan un hafif kavrulur ve tavaya taze peynir ilave edilerek unla beraber karıştırılarak eritilir. Peynir tam eridikten sonra katılaşan helvaya şeker katılarak hafif ateşte biraz daha karıştırılarak tam kıvamına gelince ateşten indirilerek biraz bekletilerek servis yapılır.
Etli Sıkma (Ekşili)
Ekşili etli sıkma, isminden de anlaşıldığı gibi, hem etli, hem sulu bir yemektir.
4 kişilik malzeme;
Yarım kilo yağsız kırmızı çiğ köftelik et, bir çay bardağı koruk suyu veya koruk kurusu o da yoksa, limon tuzu, pul biber, biber ve domates salçası, tuz, sade yağ ve bazen de isteğe göre az miktarda pirinç.
Yapılışı: Et, Önce tokmakla et taşında dövülerek çiğ köftelik kıvamına getirilirken içindeki sinirleri alınır. Bir tencereye yağ,domates, biber salçası ve pul biber konularak kızartılır ve yeteri kadar (takriben 2 litre) su ilave edilerek kaynatılmaya bırakılırken, ıslatılmış iki elin ayasıyla et iri fındık büyüklüğünde yuvarlatıp bir tepsiye konulur. Daha sonra etler yavaşça kaynayan suya konularak kaynamaya bırakılır. Etler tam piştikten sonra servise hazır olur. isteğe bağlı olarak baharat da eklenebilir.