Siverek'te Gezilecek Tarihi Yerler
Siverek'te gezilmesi gereken tarihi yerler sahip olduğu eski tarih sebebiyle oldukça fazladır. Türkiye genelinde kültür ve ilim dünyası için pek çok değerli isim Siverek'ten çıkmıştır. Sahip olduğu kültür mozaik yapısı ve Asurlulara uzanan tarihi ile görülmesi gereken birçok tarihi yere sahiptir. İşte gezilip görülmesi gereken tarihi yerlerden bazıları;
- Siverek Kalesi: Asurlular zamanında yapılmış olan Siverek Kalesi, toprak yığını bir tepede inşa edilmiştir. Asur medeniyetinden kalan büyük kesme taşlarla inşa edilen kale tehlike arz ettiği için restore edilmiştir. Tarihi dokusu ile görülmeye değer yerlerden bir tanesidir.
- Siverek Ulu Cami: Siverek merkezde bulunan Ulu Cami, kitabesinde iki ayrı tarihe kayıtlıdır. Caminin minaresinin Hamdullah Bey tarafından inşa edildiği bilinse de kim tarafından yapıldığı konusunda çeşitli söylentiler bulunmaktadır.
- Hüseyin Çeribaşı Camisi: Halk arasında Sulu Cami olarak bilinen Hüseyin Çeribaşı Camisi, Siverek Çeribaşı Hüseyin tarafından inşa edilmiştir. Caminin görülmeye değer olmasını sağlayan mimarisi ile dikkat çekiyor. Altında bulunan kanaldan su geçmesi ise camiyi büyüleyici kılan özelliklerden bir tanesidir.
- Gülalibey Camisi: 1071 yılında Gülabi Bey tarafından inşa edilen Gülalibey Camisi, Siverek'te mutlaka görülmesi gereken tarihi yerlerden bir tanesidir. 1955 yılında Siverek Derneği tarafından minaresi inşa edilmiş ve restorasyon çalışmaları yapılmıştır.
- Yer Altı Hamamı: Siverek Kalesi'nin güneyinde bulunan Yer Altı Hamamı'nın tarihi 1750'li yıllara dayanmaktadır. Hamamın Hititlere ait olabileceği düşünülmektedir. 1750 yılında tesadüfen keşfedilene bu hamam, günümüzde tarihi dokusunun büyük bir kısmını kaybetmiştir.
- Abdalağa Hamamı: Siverek Kalesi'nin doğusunda bulunan Abdalağa Hamamı, Osmanlı zamanında yapılmıştır. Uzun yıllar yöre halkına hizmet eden bu hamam, günümüzde harabe şekline dönmüştür.
- Serap Çeşmesi: Kaynağı ya da kim tarafından yapıldığı bilinmeyen Serap Çeşmesi, Yer Altı Hamamından 150 ila 200 metre uzaklıkta yer almaktadır.
- Hacı Pınar Çeşmesi: Siverek'in merkezinde yer alan Hacı Pınar Çeşmesi, Selçuklular zamanında inşa edilmiştir. 1933 yılında restore edilen çeşme ilçenin sembolü haline gelmiştir.
- Eski Hükümet Konağı: 1903 yılında Abdülhamit'in emri ile inşa edilen konak, 1908 yılında hizmete girmiştir. 1980 yılında çıkan bir yangın sonucunda büyük zararlar görmüştür. Sonrasında Anıtlar Kurulu tarafından koruma altına alınmıştır.